Aktuális

2018.10.03.

Tájékoztató a Magyarok Érdi Vásárára jelentkezőknekA kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés szabályairól szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet értelmében

„4. § (2) A kistermelő egyéb állati eredetű alapterméket, valamint az 1. § (1) bekezdésének b) és c) pontja szerinti élelmiszert - kivéve sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát - saját gazdaságának helyén, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíthet.”

Kérjük, hogy a továbbiakban csak azok a termelők jelentkezzenek, akik ezen jogszabályban leírtaknak megfelelnek!!

2018.07.30.

Rólunk írtákMODERN IDŐK FONÓJA

Mindenki kipróbálhatja a fafaragást, szövést, papír- és textilkosár készítést csütörtökönként 17 órától a régi Parkvárosi Közösségi Házban berendezett Ékes Műhelyben, ahol a résztvevők összetételét és a foglalkozások jellegét úgy jellemezte a műhely vezetője, Venczel Ilona munkatársunknak, hogy az olyan, mint régen a fonóban volt.

A műhely egyik oldalán szövőszék, mellette újrahasznosított papírkosár, szépkorú asszonyok, fiatal nők, sőt, férfiak és egy kislány fogadott bennünket. Az Éltető Értékeinkért Egyesület szervezésében egész évben folynak az Ékes Műhely kézműves foglalkozásai a régi Parkvárosi Közösségi Házban, ahol folyamatosan lehet fafaragást és szövést tanulni. Venczel Ilona, a műhely vezetője elárulta, hogy az utóbbi időkben újságpapírból fontak kosarat, most épp papír és textil felhasználásával készítik ugyanezt. A műhely résztvevői között mindkét nem és csaknem minden korosztály képviselteti magát. – Most is jár egy apuka a kislányával, és szenzációsan alkotnak – büszkélkedett el kérdésünkre a műhely vezetője. – Mint régen a fonóban. Nincs megadva, hogy csak fiatalok vagy csak idősek jöhetnek.

Valóban, a szemközti asztalnál egy édesapa ügyködött nagy buzgalommal a textil kosarán kilenc éves lányával együtt. Ahogy kérdésünkre elárulta, egy hónapja járnak az Ékes Műhelybe. Egy rövidáru boltban hallottak a foglalkozásokról, és mivel ő maga is szereti a kreatív dolgokat, a felesége pedig általában dolgozik délutánonként, adott volt, hogy ő fogja elhozni a lányukat, aki szintén csillogó szemekkel mesélte el nekem, mennyire szeret kézműveskedni.

Nagyné Kettler Erzsébet a szövést tanítja a műhelyben, illetve évtizedekig a furulyázás mellett ezt tanította a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában is, egészen addig, míg nyugdíjba nem ment. Amikor arról faggattam, hogyan vált ennyire szerves részévé életének a szövés, azt mesélte, hogy egyszer kórházba került, ahol minden néni hímzett, így hát ő is megpróbálkozott vele, de leszólták, hogy nem jók a színei. Erzsi néni nem hagyta annyiban a dolgot, felkereste Petrás Annát, és végül nemcsak hímezni, de szőni is megtanult tőle, illetve elvégezte a népi szövő szakoktató tanfolyamot. Merthogy a furulya és a szövés mellett, vagy azok előtt a tanítás a mindene, így hát nem volt kérdés, hogy ha már ő megismerte a szövés fortélyait, akkor a tanulóinak is átadja azokat. Míg az iskolában 4. osztályos nebulókat tanított a technikára, itt 5-80 évesek a „tanulói”.

Azt mondják, a régmúlt emberei, kézművesei nagyobb anyagismerettel rendelkeztek, de könnyebb helyzetben is voltak, hiszen ők még benne éltek a természetben. Ma már örülhetünk, ha hagyományfenntartó műhelyekben ismerkedhetünk meg a technikákkal, az anyagokkal, a mintákkal, mint például az Ékes Műhelyben. Sebő Ferenc egy helyen azt mondta: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.” Tessék hát megélni őket!

A cikk a http://erdmost.hu/2018/07/11/modern-idok-fonoja/ oldalon jelent meg.

2018.07.30.

Népi játékainkkal a református táborbanIdén is meghívást kaptunk népi játékainkkal az Érdi Református Gyülekezet napközis táborába.

http://erdmost.hu/2018/07/19/kalandok-a-hagyomany-jegyeben/

2018.07.03.

Támogattuk, mert éltető érték: Pócsi Dóra díjA tanév végén nemcsak a kiváló tanulmányi és sporteredményeikért vehettek át kitüntetéseket az érdi iskolák diákjai, hanem a közösségért végzett munkájuk és szociális érzékenységük elismeréseként is. A Pócsi Dóra-díjat negyedik alkalommal adták át az iskolai évzárókon. A kitüntetettek érdi és diósdi iskolákból kerültek ki.

Dóri tizenhárom évesen hunyt el leukémiában, de szellemisége a díjon keresztül továbbra is fennmarad.

„Ezt az elismerést nem a kimagasló tanulmányi eredményükért, hanem segítőkészségükért, szociális érzékenységükért kapják a gyerekek. Az önzetlen szeretetet, az ítéletmentes elfogadást tanulni kell, és ezt a képességet fiatalkorban könnyebben tudjuk elsajátítani – hangsúlyozta Dóri édesanyja, aki fontosnak tartja, hogy minél több fiatalhoz eljusson az üzenet: nem az a fontos, hogy milyen javaid vannak, hanem az, hogy milyen ember vagy.”

A http://erdmost.hu/2018/06/25/a-segitokeszseget-is-dijazzak/ cikke alapján.Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2018.05.26.

Gyermekkonyhánk a vásárbanÖrömmel és izgalommal vártuk a májusi vásárt, mivel a népi játszótéren először vehették birtokukba kicsik és nagyobbacskák az új gyermekkonyhát.

További képek a május 12-i vásárról a galériában tekinthetők meg.Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2018.04.16.

Vásárrend 2018.

Kedves kézművesek, termelők! Vásárrendünk módosult. Az új dokumentumot megtalálhatják a "Magyarok Érdi Vására" menüpont alatt.

2018.01.13.

"Amikor az erő velünk van..."

2018.01.04.

2018-raMinden kedves ismerősünknek, akik 2017-ben is éltették a Magyarok Érdi Vásárát,ezzel a kis videóval kívánunk nagyon sok örömet, jókedvet, boldogságot 2018-ban!

2017.12.16.

Újdonságunk2017-ben sikeresen pályáztunk Érd város Kulturális Keret pályázatán.
Az elnyert összegből többek között sikerült megvalósítani azt a tervünket, hogy a népi játszótér játékait új gyermekkonyhával bővítsük.

Reméljük örömmel veszik majd birtokukba kicsik és nagyobbacskák egyaránt!

Köszönet érte Együd Károly egyesületi tagunknak, aki a megálmodott konyhát megvalósította!

A galériában megmutatjuk, hogyan lett a fenyő lapokból gyönyörű bútor és sparhelt.

Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2017.04.17.

Májusi vásárunkban vendégünk Sevella Zsuzsa és a MintaKINCStár

Sevella Zsuzsa bemutatja az általa megalkotott MitaKINCStár játékgyűjteményt:

„A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága 2007-től működik, s tevékenysége évről-évre egyre szélesebb népművészeti, művészeti palettát, egyre nagyobb érdeklődői kört érint. Támogatjuk a gyermek-ifjúsági és felnőtt korosztály körében a tárgyalkotó népművészet megismerését. Elsődleges feladataink egyikének tekintjük, hogy a még működő néphagyományainkat őrző, visszahagyományozó, művészeti, népművészeti szakköröket fennmaradásukban segítsük

MintaKINCStár – a népművészeti anyanyelv

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket megismertessük népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával. A művészeti anyanyelv elsajátítására a hagyományos mintákkal való megismerkedést tartjuk alkalmasnak. E nyelv, anyanyelv elsajátítására dolgoztuk ki, mintegy hiánypótlásként a Mintakincstár foglalkoztató sorozatot. A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálaljuk őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnénk, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Alakuljon ki az értékőrzés igénye!

A játékgyűjteményt 2015-ben a Hagyományok Háza által meghirdetett XVI. Élő Népművészeti Országos Kiállításon a játék kategóriában arany oklevéllel díjazták. A foglalkoztató füzet bemutatkozott a Fejér Megyei Értéknapon. Nagy sikerrel szerepelt 2015-ben és 2016-ban a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén.

A sorozat célja: a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismerése és megőrzése, az ismeretek bővítése, megerősítése, rendszerezése és az önálló alkotómunka segítése. A MINTAKINCSTÁR foglalkozató sorozat már óvodás kortól használható szülői segítséggel. Az iskolás korosztály lépésről-lépésre kidolgozott és felépített útmutatások alapján önállóan is használhatja.

Játékkészítés és vizuális alkotó foglalkozások többek között: fejér megyei hímzésmintákkal, különböző tájegységek hímzésmintáival, pásztor faragások mintáival, szűrrátétek mintáival, betyárok tükrösökről mintáinak felhasználásával.

MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, dominó, Mátrixok, Illeszd a helyére! Bújtasd el! Nyomozz! Ragassz és színezz! Rakd össze! Lottó játék stb.

Vizuális játékok: papírdúc, színes indigó, különféle nyomatok, leporelló készítése stb.

A MintaKINCStár létrehozója és ötletgazdája: Sevella Zsuzsanna Sevella Zsuzsanna vezetésével a foglalkozásokat tartják a M-ART tagjai.”

Sevella Zsuzsa a MintaKINCStár játékgyűjteménnyel május 6-án a gyermekjátszó nagysátránál várja az érdeklődőket!Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2024. február
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829