Aktuális

2019.03.10.

Közhírré tétetik!


A 2019. március 23-i Magyarok Érdi Vásárára történő jelentkezés határideje lejárt.

Több jelentkezőt nem tudunk fogadni.

Szervezők

2019.03.03.

Magyarok Érdi Vására 2019.Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2019.02.24.

Az Ékes Műhelyben történt

Solymosi József kötélverő tartott elméleti és gyakorlati oktatást az Ékes Műhely csütörtöki foglalkozásán az Éltető Értékeinkért Egyesület és az Iharos Népművészeti Egyesület együttműködésével.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: https://erdmost.hu/cikk/kender-utja-szantofoldtol-kotelig

2018.10.03.

Tájékoztató a Magyarok Érdi Vásárára jelentkezőknekA kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés szabályairól szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet értelmében

„4. § (2) A kistermelő egyéb állati eredetű alapterméket, valamint az 1. § (1) bekezdésének b) és c) pontja szerinti élelmiszert - kivéve sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát - saját gazdaságának helyén, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíthet.”

Kérjük, hogy a továbbiakban csak azok a termelők jelentkezzenek, akik ezen jogszabályban leírtaknak megfelelnek!!

2018.07.30.

Rólunk írtákMODERN IDŐK FONÓJA

Mindenki kipróbálhatja a fafaragást, szövést, papír- és textilkosár készítést csütörtökönként 17 órától a régi Parkvárosi Közösségi Házban berendezett Ékes Műhelyben, ahol a résztvevők összetételét és a foglalkozások jellegét úgy jellemezte a műhely vezetője, Venczel Ilona munkatársunknak, hogy az olyan, mint régen a fonóban volt.

A műhely egyik oldalán szövőszék, mellette újrahasznosított papírkosár, szépkorú asszonyok, fiatal nők, sőt, férfiak és egy kislány fogadott bennünket. Az Éltető Értékeinkért Egyesület szervezésében egész évben folynak az Ékes Műhely kézműves foglalkozásai a régi Parkvárosi Közösségi Házban, ahol folyamatosan lehet fafaragást és szövést tanulni. Venczel Ilona, a műhely vezetője elárulta, hogy az utóbbi időkben újságpapírból fontak kosarat, most épp papír és textil felhasználásával készítik ugyanezt. A műhely résztvevői között mindkét nem és csaknem minden korosztály képviselteti magát. – Most is jár egy apuka a kislányával, és szenzációsan alkotnak – büszkélkedett el kérdésünkre a műhely vezetője. – Mint régen a fonóban. Nincs megadva, hogy csak fiatalok vagy csak idősek jöhetnek.

Valóban, a szemközti asztalnál egy édesapa ügyködött nagy buzgalommal a textil kosarán kilenc éves lányával együtt. Ahogy kérdésünkre elárulta, egy hónapja járnak az Ékes Műhelybe. Egy rövidáru boltban hallottak a foglalkozásokról, és mivel ő maga is szereti a kreatív dolgokat, a felesége pedig általában dolgozik délutánonként, adott volt, hogy ő fogja elhozni a lányukat, aki szintén csillogó szemekkel mesélte el nekem, mennyire szeret kézműveskedni.

Nagyné Kettler Erzsébet a szövést tanítja a műhelyben, illetve évtizedekig a furulyázás mellett ezt tanította a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában is, egészen addig, míg nyugdíjba nem ment. Amikor arról faggattam, hogyan vált ennyire szerves részévé életének a szövés, azt mesélte, hogy egyszer kórházba került, ahol minden néni hímzett, így hát ő is megpróbálkozott vele, de leszólták, hogy nem jók a színei. Erzsi néni nem hagyta annyiban a dolgot, felkereste Petrás Annát, és végül nemcsak hímezni, de szőni is megtanult tőle, illetve elvégezte a népi szövő szakoktató tanfolyamot. Merthogy a furulya és a szövés mellett, vagy azok előtt a tanítás a mindene, így hát nem volt kérdés, hogy ha már ő megismerte a szövés fortélyait, akkor a tanulóinak is átadja azokat. Míg az iskolában 4. osztályos nebulókat tanított a technikára, itt 5-80 évesek a „tanulói”.

Azt mondják, a régmúlt emberei, kézművesei nagyobb anyagismerettel rendelkeztek, de könnyebb helyzetben is voltak, hiszen ők még benne éltek a természetben. Ma már örülhetünk, ha hagyományfenntartó műhelyekben ismerkedhetünk meg a technikákkal, az anyagokkal, a mintákkal, mint például az Ékes Műhelyben. Sebő Ferenc egy helyen azt mondta: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.” Tessék hát megélni őket!

A cikk a http://erdmost.hu/2018/07/11/modern-idok-fonoja/ oldalon jelent meg.

2018.07.30.

Népi játékainkkal a református táborbanIdén is meghívást kaptunk népi játékainkkal az Érdi Református Gyülekezet napközis táborába.

http://erdmost.hu/2018/07/19/kalandok-a-hagyomany-jegyeben/

2018.07.03.

Támogattuk, mert éltető érték: Pócsi Dóra díjA tanév végén nemcsak a kiváló tanulmányi és sporteredményeikért vehettek át kitüntetéseket az érdi iskolák diákjai, hanem a közösségért végzett munkájuk és szociális érzékenységük elismeréseként is. A Pócsi Dóra-díjat negyedik alkalommal adták át az iskolai évzárókon. A kitüntetettek érdi és diósdi iskolákból kerültek ki.

Dóri tizenhárom évesen hunyt el leukémiában, de szellemisége a díjon keresztül továbbra is fennmarad.

„Ezt az elismerést nem a kimagasló tanulmányi eredményükért, hanem segítőkészségükért, szociális érzékenységükért kapják a gyerekek. Az önzetlen szeretetet, az ítéletmentes elfogadást tanulni kell, és ezt a képességet fiatalkorban könnyebben tudjuk elsajátítani – hangsúlyozta Dóri édesanyja, aki fontosnak tartja, hogy minél több fiatalhoz eljusson az üzenet: nem az a fontos, hogy milyen javaid vannak, hanem az, hogy milyen ember vagy.”

A http://erdmost.hu/2018/06/25/a-segitokeszseget-is-dijazzak/ cikke alapján.Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2018.05.26.

Gyermekkonyhánk a vásárbanÖrömmel és izgalommal vártuk a májusi vásárt, mivel a népi játszótéren először vehették birtokukba kicsik és nagyobbacskák az új gyermekkonyhát.

További képek a május 12-i vásárról a galériában tekinthetők meg.Kattintson a képre, a nagyításhoz!

2018.04.16.

Vásárrend 2018.

Kedves kézművesek, termelők! Vásárrendünk módosult. Az új dokumentumot megtalálhatják a "Magyarok Érdi Vására" menüpont alatt.

2018.01.13.

"Amikor az erő velünk van..."

2024. május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031